maanantai 26. syyskuuta 2011

UUSI KIERTUE, UUDET KUJEET


KIITOS JA KUNNIA
30 VUOTTA LIKAISIA LEGENDOJA
Juhlakiertue kuulumisia


21.9. Tampere, Green Golf Areena

No niin… Lomat on lusittu ja aika oli sorvin ääreen paluun. Ei tämä nyt kuitenkaan ihan perus-lomiltapaluu ollut. Sillai kuin loma perinteisesti käsitetään. Ollaan mökillä eikä tehdä mitään, paitsi tietysti mökkeilyyn kuuluvia hommia. Kaiken maailman juttuja sitä tauolla väsäiltiin tulevan kiertueen eteen. Ei siis tuntunut oikein hirveän pahalta palata hommiin.

Se olisi sitten suuret juhlallisuudet edessä. 30 vuotta on nyt sitten maatamme kiertänyt tämän kaltainen poppoo. Porist poja tielle lähti, ukkoi vaihtui mut pyörät rullas. Tampereelle muuttivat miehet ja meno jatkui. Milloin oli myötämaata milloin vastamäkeä. Nyt ollaan tilanteessa, jossa juhlitaan pyöreitä vuosia. Juhlat ovat sen verran suuret, että päätti pomo satsata sitten oikein kunnolla. Tallinnasta lähtee juhlallisuudet käyntiin ja sitten Tallinnan laivalle lopetetaan kiertue. Ei heti paluumatkalla. Käydään kyllä maakunnissakin.

Ja kun kerran kyseessä on isot kemut pyöreiden juhlimikseksi, niin pitää sitten oikein ajatuksella harjoitella. Tavaraa on nyt sitten mukana niin paljon, että kun koko laatikkomäärä on tien päällä, pyörii pyörät bussin lisäksi kolmessa rekassa. Henkilöstöä ei vielä tullut ynnäiltyä, mutta täytyy kaivaa helmitaulu esiin ja räknätä.

Tästä se muotoutuu
Tämmönenki vielä löyty jostain
Päivän epistola olikin seuraavanlainen. Poppareille painotettiin jo hyvissä ajoin, että mitään asiaa pelipaikalle ei ole ennen iltaa. Ilmoitetaan kun saa tulla paikalle. Olisivat turhat hemmot pois jaloista pyörimästä. Aamupäivällä yhdeksältä aukesi rekasta perävaunun ovet ja laatikot alkoivat rullaamaan. Bändin oma tekniikka saapui paikalle hieman myöhemmin. Nyt toimitaan ikään kuin festivaalimeiningillä. Laitetoimittajana oleva Moving Light kasaa lavan, ääni- ja valokaluston. Oma porukka tuo paikalle sitten backlinen ja tiskit ja hoitaa sitten keikan läpiviennin.

Tänään siis kasattiin systeemi ensikerran läjään tehtyjen suunnitelmien pohjalta. Ei muuta kuin piirustukset esiin ja katsomaan minkälainen rakennelma siitä syntyy. Bändin oma tekniikka aloitti tiskiensä ohjelmoinnit hallin toisessa nurkassa. Lavaroudarit sitten odottivat ja keittelivät muille kahvia ja pelailivat golfia.

Sen verran annettiin bändin pojille myöten, että omat tavarat sai tuoda pelipaikalle ja vehkeensä käydä katsomassa läpi, jos jotain ihmeellistä mielessä oli. Viimein illan alkaessa hämärtää oli systeemi pystyssä ja tarvittavat soittimet saatiin asetella paikoilleen. Nopea linjojen tarkistus vielä läpi ja kotia päin kikkaileen. Kello oli jo pyörähtänyt kerran ympäri kun kaikki oli paikoillaan ja valmiina. Huomenna aamusta alkaisi paikalle virrata soittajia ja alkaisi varsinainen soundcheck.


22.9. Tampere, Green Golf Areena

Vireeseen
Aamusta tunne olikin sitten vallan mahtava. Tuntui niin kuin takana olisi se yö jota koskaan ei ollutkaan. Meinaan heti kun sai silmät  eilen illalla kiinni, ilmoitti herätyskello aamun olevan ja sorvin kutsuvan. Moro! Nyt joku on käyttänyt ison kaukosäätimen skip-nappulaa ja hypännyt yön yli.

Eihän siinä sitten muuta kuin eineet naamariin ja takasin harjoituksiin. Tänään tarkoitus olisi tehdä soundcheckit, viimeiset varsinaiset harjoitukset ja läpivientitreenit. Nokka kohti Messukylää siis. Harjoituspaikan maisemissa taisteltiin verissä päin 24. – 25.3.1918 Tampereen taisteluissa. Valkoisten edellä perääntyneet punaiset vetäytyivät käytännössä ilman taisteluja Vilppulasta kohti Tamperetta, kunnes Kangasalla, Vatialassa ja Lempäälässä jouduttiin tulikosketuksiin. Messukylän kirkon luona alkoikin sitten varsinainen taistelu joka päättyi valkoisten miestappioihin ja punaisten vetäytymiseen kohti Tampereen keskustaa Kalevankankaalle ja Hipposradan suuntaan.
Soppari

Nyt oltiinkin sitten hieman toisenlaisella asialla ja rauhanomaisesti liikenteessä. Päivän ensimmäinen tehtävä olikin tirauttaa oikein hyvät kahvit kaikille paikalle saapuville. Ennakkoon oli bändille ilmoitettu mihin aikaan kunkin olisi suotavaa olla paikalla antamassa ja pyytämässä äänet monitorimiksaajalle ja etupäähän. Siis sinne saliääneen
.
Ensimmäisenä vuorossa oli rumpali A Toikka. Uudistettu rumpusetti oli jo eilen kasattu ja viimeiset säädöt kohdilleen. Kyseessä oli sitä pitkänlinjan paukutusta ja säätämistä ja virittelyä. Merkkailtiin samalla uuden setin paikkoja korokkeelle, jotta kasaaminen hieman nopeutuisi. Nyt hieman täytyy kuitenkin hakea uuden patteriston kanssa paikkoja.

Arska kun oli valmis marssi paikalle Juki. Säätöjä kuunteluihin ja etupäähän samoin kuin perästä saapuneelle Daffylle. Tuliaisina toi Daffy tullessaan uuden kitaran. Piti oikein hieraista silmiään, sillä salkusta paljastui melkein samanlainen Gibson kuin keikkakäytössä on totuttu viimeaikoina näkemään.

Pitkällisestä väännöstä huolimatta Jaska ei suostunut seisomaan kiertueella, mutta istuakaan ei annettu, joten päädyttiin sellaisen kompromissiin. Näette sitten kun paikalle saavutte. Koskettimet oikealle korkeudelle ja soundien säädöt kohdilleen.

Mikko tuli katsastamaan uutta soitintaan. Aiemmilla keikoilla tutuksi tullut peli oli tullut eläkeikään kesän aikana. Monet huollot tehnyt elektroniikkavelho oli kesän alussa antanut laitteelle DNR-päätöksen (Do Not Resuscitate). Enää ei tehohoitoja laitteelle kannattaisi antaa ja niinpä Tuuloksen keikan jälkeen pääsi laite Mikolle kotiin ansaitsemilleen eläkepäiville. Olihan tuo piano kiertänyt Suomea ansiokkaasti jo vuodesta 2000. Uudessa laitteessa äänet kohdilleen ja valmiina oli Mikko.

Reenaa reenaa...
Samassa soi puhelin pahaenteisesti. Arvoisa yleisö… Työyhteisömme sisäinen rauha on nyt hetkeksi menetetty. Riivinraudat ovat saapuneet paikkakunnalle. Piti vain hieman neuvoa puhelimitse, kunhan oli ensin pystynyt paikallistamaan kuulemansa perusteella missä arvon leidit seikkailevat: ”Tässä on tällainen harmaa kaksikerroksinen ihana puutalo, jossa on punaiset verhot keittiön ikkunassa ja ihanat pitsityyliset puuleikkaukset siinä ikkunan ympärillä, ja niin tuolla pihassa näyttää olevan aivan siis mielettömän ihana ruusupuska… No nyt pisteli kyllä toimittava henkilö hieman omiaan. Oikeasti se meni niin, että tuli oululainen kysymys ”Missä työ ootta?”  Aikansa kun setvittiin saatiin myös leidit lavalle. Olivat näet lähistöllä sijaitsevan Golfkeskuksen pihassa. Suvi, Miina ja Annika saapuivat kuin tilauksesta paikalle. Siis ajallisesti.

Rauha oli nyt siis ohitse. Niin perusteellinen pulputus oli käynnissä. Saatiin sitten kanavoitua se äänenmuodostus oikeaan suuntaan eli mikrofoniin ja tarvittavat äänenkoeistukset tehtyä.
Riivinraudat
Paikalle kurvasi myös tämän kiertueen suurin juhlakalu. En nyt tarkoita fyysisesti vaan henkisesti. Oli napannut rautatieasemalta mukaansa kiertueella vierailevan ja laulun pari esittävän Hakulisen Jussin. Heiltäkin ääninäytteet miksereihin ja pienimuotoinen palaveri tulevan päivän ja tulevien keikkojen kulusta.

Alkuun harjoittelivat erästä vielä salaisuuden verhon taakse jäävää ohjelmanumeroa. Nyt koko porukka oli kerrankin paikalla. Kaikki soittajat olivat saaneet ennakkoon tarvittavat infot ja ajolinjat tapahtumien kulusta. Kun tuo ohjelmanumero oli otettu haltuun, ravittiin ruumiita. Pieni ruokatauko ja läpivientitreenit.

Kun kaikki olivat saaneet tarvittavat hiilihydraatit, proteiinit, rasvat, hivenaineet ja vitamiinit vatsalaukkuun, jossa jo syljen entsyymien aloittama ruuansulatusprosessi jatkui vatsahappojen sekoittumisella ruokamassaan, saaden aikaan ruokamassaan sitoutuneiden ravintoaineiden liukenemisen ennen sen työntymistä ohutsuoleen, josta liuenneet ravintoaineet pääsevät imeytymään verenkiertoon ja sitä kautta solujen aineenvaihdunnan polttoaineeksi, laitettiin sekuntikello käyntiin ja ensimmäinen biisi ilmoille. Mikä se on… se täytyy tulla itse paikanpäälle katsomaan ja kokemaan kun karavaani kulmillenne pysähtyy.

Ohjelmiston läpikäyntiin käytettiin iltapäivää pitkälle, kunnes todettiin kaiken olevan niin valmista, kuin vain voi kenraalissa olla. Soittaja- ja laulajaryhmä päästettiin kotiin miettimään suhteellisuusteorian mukaista ajan hidastumista voimakkaassa painovoimakentässä. Tekniikan porukka jäi taasen muistelemaan painovoimalain kumoamista hallitusti ja energian säilyvyyden lakeja, keräämällä kimpsut ja kampsut mukaan.

Huomenissa paikalle saapuisivat vielä laitetoimittajan väki keräämään omat tavaransa. Viimeiset voitelut on tehty ja nyt etsimään passia. Sitähän tarvitaan ensi viikolla.
Ei kommentteja: